Rentouttavaa kesää kaikille!

Rentouttavaa kesää kaikille!

Ihanalta Kreikan saarelta Korfulta palattu rentoutuneina ja hiukan päivettyneinä. Kerrankin oli varaa tosi tasokkaaseen All inclusive hotelliin, kun toinen perheen ”elättäjistä” lopetti tupakanpolton. Rahaa jäi yllättävästi säästöön viikoittain ja terveyttä vahingoittavan paheen sijasta seurasi terveyttä edistävä lomamatka.

Lomakohteeseen saavuttua meidät ohjasi ystävällinen henkilökunta suoraan valtavaan hotellin ravintolaan missä nelijöiden lisäksi odotti vähintään yhtä suureelliset ruokapöydät; Alkuruokina oli toki vihreitäkin kasviksia mutta suurin osa tarjoiltavista ruoista oli ihania kreikkalaisia lihavartaita, juustopäällysteisiä munakoisoja, rasvaista moussakaa ja kaikille tuttuja pizzoja ja voitaikinasta tehtyjä pasteijoita. Jos alku- ja pääruokia osasi ottaa kohtuullisesti, niin viimeinen kompastuskivi painonhallinnan suhteen oli jälkiruokapöytä; Jäätelöä, erilaisia kerma- ja muutoin vaan rasvaisia kakkuja, paikallista kreikkalaista jogurttia (rasvapitoisuus varmasti vähintään 20 %), suklaakeksejä…Toki tarjolla olisi ollut hedelmiäkin, mutta niitähän saa kotonakin!

Illalla oli mahdollisuus tilata baarista erilaisia juomia maksutta. Kotona tulee harvoin käytettyä alkoholia mutta pitihän nyt erilaisia ”drinkkejä” maistella etenkin kun jokainen juoma oli ns. säästöä koska hinta oli jo maksettu matkan yhteydessä.

Onneksi hotellihuoneessa ei ollut vaakaa. Kotona käyn puntarilla aamuisin jolloin voin heti reagoida isompiin viisarin heilahduksiin. Pari päivää syömisen ja auringonoton jälkeen huomasin että hotellin aulassa oli päivittäinen lista alueella järjestettävästä liikunnasta; Lentopalloa, joogaa, pilatesta, jumppaa, tennistä…ja kuntosalikin löytyi kun altaalla maatessa viitsi vähän päätänsä nostaa. Tästä ilahtuneena kävin kuntosalilla. Onneksi sali oli niin kuuma ja osa laitteista rikki että sain huokaista hyvällä omallatunnolla helpotuksesta kun sinne ei enää tarvinnut vaivautua. Merivesi oli kuitenkin sen verran lämmintä että siellä pääsi muutaman kerran pulahtamaan, mutta minun uimataidoillani sitä ei varsinaiseksi ”hikiliikunnaksi” voi kuvata.

Auringonottotuoleissahan sitten makasi jos jonkinlaista auringonpalvojaa ja osa istui vielä rantavedessä että vesi mahdollisimman hyvin heijastaisi valoa ja näin ollen ruskettaisi. Se virhekäsitys että aurinkosuojavoiteiden läpi ei rusketu osoittautui kyllä tälläkin reissulla ihan vääräksi. Enemmän ja vähemmän punaista nahkaa vilisi ympärillä ja viimeistään paluulennolla osalla lomalaisista palanut iho jo kuoriutui. Aurinkovoiteiden kertoimethan kuvaa sitä kuinka kauan voi palamatta olla auringossa. Normaali iho voi olla auringossa n. puoli tuntia palamatta. Jos suojakerroin voiteessa on 20 tarkoittaa se sitä että maksimissaan 10 tuntia voi huoleti olla auringossa mutta ei mielellään sitäkään aikaa kovassa paahteessa ja aurinkolasit ja hattu on hyvä muistaa!

Kotimatka oli taas normaalin väsyttävä linja-autoreissuineen, joka paikassa jonottamisineen jne. Kotona odotti sitten laukkujen purku, matkavaatteiden pesu, normaalit kaupassakäynnit, tiskaukset ja kovasti ikävöity Nuppu-kisuli! Seuraavana aamuna sai keittää oikeata kahvia, syödä ruisleipää ja lukea aamun lehden rauhassa. Lisäksi yle areenalla oli koko viikon Holby city sarjan jaksot katsomatta. Niitä sai sitten päivän puuhailujen jälkeen sohvalla katsella kissa kyljessä.  Niin kuin Ikean mainoksessa todetaan, pystyi täydestä sydämestä huokaisemaan ”Ihana olla kotona”!

Ihanaa kesää kaikille ja nautitaan lomasta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin ja muistetaan että asioista voi nauttia hyvällä omallatunnolla—kohtuudella!

Avainsanat:
,
Avatar
Hannele Hämäläinen

Työterveyshoitaja