Ääniergonomia

Ääniergonomia

Moni työ sisältää runsaasti puhumista ja ääni on silloin tärkeä työväline. Ääniergonomiaan vaikuttaa tasapainoinen hyvä perusasento. Lysähtänyt ja kasaan painunut ryhti vaikeuttaa myös äänen tuottoa sekä hengitystä. Pään kiertynyt asento tai kallistunut asento vaikeuttaa puhumista ja lisää riskiä niska-hartiaseudun oireiluun. Leuan nostaminen puhuessa aiheuttaa jännitystä kurkunpäähän ja ääni rasittuu.

Taustamelu lisää tarvetta voimistaa ääntä, jolloin ääni kuormittuu. Työtilan korkea lämpötila sekä kuivuus ja pölyisyys vaikuttavat myös äänentuottoon. Etenkin avotoimistoissa on hyvä sopia yhteisistä pelisäännöistä melun vähentämiseksi.

Puhetyössä on tärkeä tauottaa työtä riittävästi, tällöin myös ääni saa kaivattua lepoa välillä. Lihasten verenkiertoa vilkastuttavat ja elvyttävät taukojumppaliikkeet auttavat elimistöä palautumaan nopeammin ja virkistävät myös muuten. Puhetyössä veden juominen on hyväksi.

Jokaisen ääni on persoonallinen viestinnän väline ja siitä on hyvä pitää itse huolta.

Laulaminen on mukavaa ja se lisää myös yhteisöllisyyttä. Etenkin laulaessa hyvä perusasento korostuu, jotta ääni soljuu kauniisti. Riittävä äänen lämmittely ennen laulamista on tarpeen.

Mukavia lauluhetkiä tai laulun kuunteluhetkiä kaikille toivottaen

 

työfysioterapeutti

Laura Sinkkonen

Avainsanat:
,
Laura Sinkkonen
Laura Sinkkonen

Työfysioterapeutti, TyöSyke Oy