Kivistellöö, kolottelloo

Kivistellöö, kolottelloo

Jotkut meistä saavat perinnöksi kultaa ja kunniaa, mutta joidenkin perintöosa saattaa olla vähemmän hohdokas ja miellyttävä, kuten esim. taipumus nivelrikkoon.

Vaiva on kovin yleinen. Muutamia vuosia sitten Hämeenlinnassakin oli aiheesta yleisöluento Palokunnantalolla. Väkeä kertyi siinä määrin, että hiukan alkoi hirvittää vanhan rakennuksen lujuuslaskelmien tila. Lopulta kansanvaellukseksi yltynyt yleisön loppu jouduttiin käännyttämään pois.

Vaivan runsas esiintyminen on muodostanut myös melkoisen markkinaraon. Kaupanteossa hyödynnetään kaikkia median keinoja, niin että ne satunnaiset perintökullatkin päätyvät kauppamiesten taskuihin ja enimmäkseen muille maille, ehkäpä veroparatiiseihin.

Tärkein asia tämänkin vaivan hoidossa tahtoo jäädä taka-alalle. Ensisijainen lääkehän nivelrikkoon on liike. Tässä sitä olisi innovaation paikkaa ja markkinarakoa kuntoutuskeskuksille – vasta-alkajien ennaltaehkäisyviikonloput ja vaivansa kanssa edenneiden pidemmät retriittijaksot liikunnan lumoissa. Kaikki yhtä omakustanteisesti hankittuna kuten epämääräisten pillereiden purkitkin. Motivointi voi olla kyllä hankalahkoa, kun liikkuessa voi tulla hiki ja lihaksetkin alkuun kipeytyä. Pilleri solahtaa alas paljon kivuttomammin.

Liikkumisen määrä vähenee vuosi vuodelta jo lapsuudesta alkaen. Vapaa aikaa vietetään yhä runsaammin sähköisten aparaattien kanssa seurustellen – kaveritkin ovat siellä. Koulujen liikuntatuntien määrä vähenee, lapset viedään kouluun autolla, työmatkat autoillaan ja töissä istutaan tiiviisti – mitä nyt joku taukoliikuntaohjelma välillä hätyyttelee tai kahvihampaan kolotus kuljettaa pari askelta taukohuoneeseen.

Lopulta ongelma lykkääntyy työterveyshuollon hoitoon. Enää ei sitten puhutakaan mistään primaaripreventiosta, vaan ollaan jo pitkälti tertiaalin puolella, kun tekonivelet alkavat uhkaavasti kolkutella ovella. Osatyökykyisten määrä sen kun vain jatkaa kasvuaan. Miten saataisiin aikaan erätauko jo pelin alkuvaiheisiin ja motivaatiot kohdilleen?

Mikä on sitten nivelrikko? Se on maailman yleisin nivelsairaus, jota esiintyy kaikkialla maailmassa. Nivelrikko yleistyy iän myötä. Sen tärkeimpiä oireita ovat kipu sekä liikkumisen vaikeudet. Nivelrikon mekanismeja ei edelleenkään tarkalleen tunneta. Sen oireita hoidetaan ensisijaisesti liikunnalla ja lääkkeillä. Nivelrikkoa esiintyy eniten polvessa, lonkassa, selkärangassa ja käden nivelissä, mutta se voi kehittyä mihin niveleen tahansa. Nivelrikossa nivelrusto rappeutuu, nivelvälit kaventuvat, nivelet kipeytyvät ja toimintakyky laskee. Nivelen liikkuvuus vähenee niveltä liikuttavan lihaksiston voiman heikentyessä.

Vaivathan ajavat tietysti lääkäriin. Nivelrikon vuoksi Suomessa käydään vuosittain yli 600000 kertaa lääkärillä ja nivelrikosta aiheutuu vuosittain n. miljardin euron kustannukset. Sitten vielä ne pilleripurkit, joista saa Kelakorvausta – tai sitten enimmäkseen ei. Niillä pillereilläkin on sivuvaikutuksensa.

Nivelethän eivät kulu liikkuessa vaan päinvastoin. Kaikenlainen hyötyliikuntakin edistää nivelrikon kanssa pärjäämistä, Hyvä lihaskunto on tärkeää. Liikunta auttaa painonhallinnassa, parantaa mielialaa ja lisää yleistä jaksamista. Kaiken takana on oma aktiivisuus ja sitoutuminen omasta terveydestä huolehtimiseen.

Avainsanat:
, ,
Avatar
Anneli Nordlund

Vastaava työterveyshoitaja