Rahaa vai itsensä toteuttamista, kumpaa saisi olla?

Rahaa vai itsensä toteuttamista, kumpaa saisi olla?

Työtä voi ajatella monella tapaa, sitä voidaan pitää vain rahan lähteenä tai sitten siitä voidaan ajatella, että työssä voi toteuttaa itseään. Aloitetaanpa mielikuvitus harjoitus. Piirretään mielessä suora jana, toisessa päässä on rahan tekeminen ja toisessa päässä on itsensä toteuttaminen. Näin. Nyt asetutaan janalla siihen kohtaan, miten oman työnsä näkee. Itse taidan seistä melko lähellä sitä itsensä toteuttamista. Toki raha on myös yksi houkutin pyrkiä tekemään aina parempaa jälkeä. Jos onnistuu nykyisessä työtehtävässään, voi  ajatella, että ehkä pystyy myös seuraaviin haasteisiin vielä vastuullisemmissa ja eri tavalla palkatuissa tehtävissä.

Kun toteuttaa itseään työssään, voisin melkein väittää, että silloin työssä on myös imua. Voi olla, että kummassakin päässä seisova työntekijä on yhtä tuottava ja viihtyy yhtä hyvin työssään. Pelkästään rahan vuoksi töissä käyvän työmotivaatio nousee mahdollisesti palkkapäivän lähestyessä. Raha motivoijana ei kenties kuitenkaan aja meitä suorituksiin, jolla tehdään uusia oivalluksia ja saavutetaan jotain ennen kokematonta.  Raha motivoijana pitää meidät siinä kaavassa, johon meidät on palkattu, yhtään en tee ylimääräistä, koska ei ole pakko.

Jos mielikuvitusleikin janalle lisätään yläpuolelle tuottavuus, työhyvinvointi ja stressi. Tuottavuus hyvässä tapauksessa menee tasaisesti toiseen päähän hieman nousten, mutta kun siirrytään henkilön työhyvinvointiin ja stressiin, tulokset eivät ehkä ole yhtä hyviä.

Stressi tulee itselläni esiin silloin, kun tuntuu että ehkä ne epämieluisimmat tehtävät ovat edessä ja tietää työn määrän tehtävän suhteen. Tuolloin en löydä sitä työn imua ja valun mielikuvitusjanalla lähemmäs keskikohtaa, teen tehtävän, koska se kuuluu tehtäviini. Mutta entä jos löytäisin tehtävään uuden näkökulman, kuinka voisin kehittää itseäni ja löytää uusia näkökulmia annettavaan raporttiin. Kiinnostuin heti. Työn uudelleen ajattelu usein auttaa siirtymään takaisin itsensä toteuttamisen ajattelumalliin. Ajatus virtaa ja innostus nousee.

Hip-hei, kokeilkaapa tätä ensi kerralla!

 

Susanna Kallio
Susanna Kallio

TyöSyke Oy:n asiakkuuspäällikkö ja työterveyshoitaja