Aina naurain työtäs tee…

Aina naurain työtäs tee…

Vai teetkö?

Tuntuuko sinusta siltä, että työpaikalle lähteminen jo uuvuttaa? Tuntuuko, että työtahti suorastaan himmentää päivän valon? Tuntuuko, että työkaverit läähättävät niskaan ja vievät typerillä jutuillaan kaikki mehut?

Toisinaan meistä voi tuntuakin siltä, että työ on tylsää tai raskasta, työkaverit suorastaan ahdistelevat eikä työniloa löydy mistään. Mitä voisimme tehdä tunteaksemme työniloa ja onnistumisen tunnetta harmaassa arjessamme?

Voisimme miettiä kukin kohdallamme, miksi teemme juuri nykyistä työtämme. Vastaako työ odotuksiamme ja haaveitamme mielekkäästä työstä yleensä. Onko työssämme riittävästi haasteita vai tuntuuko työmme liian vaatimattomalta, löysältä, jotta siihen viitsisi panostaa.

Työn iloon ja sen imuun voimme halutessamme vaikuttaa paljonkin. Työn haasteista ja mahdollisuuksista keskusteleminen ja puheeksi ottaminen työpaikalla esimiehen kanssa voivat edesauttaa saavuttamaan mielekästä työnkuvaa ja -sisältöä.

Uskalletaan olla rehellisiä arvioidessamme työtämme ja sen tuomaa tyydytystä. Kertokaamme suoraan mitä odotamme työltämme. Arvostakaamme omaa ammattitaitoamme ja kehittäkäämme sitä. Yrittämällä ymmärtää sitä eri lailla työskentelevän työkaverin työtapoja ja työskentelytyyliä pystymme paremmin hyväksymään erilaiset toimintatavat tehdä samaa työtä. Me ihmiset olemme erilaisia tavoiltamme, tyyliltämme, persoonaltamme ja työkäsityksiltämme. Jos kuitenkin pääsemme samankaltaisiin lopputuloksiin persoonamme avulla, tämä erilaisuus lienee hyväksyttävä ja työyhteisöä rikastuttavaa.

Kahvihuoneessa voimme unohtaa työn. Annetaan kevyen huumorin ja hyväntuulisuuden näkyä siellä huoletta. Uskalletaan rentoutua ja irrottautua ammatillisuuden viitasta hetkeksi. Lyhyt, kevyt ja iloinen tunnelma kahvitauon jälkeen virkistää mielen ja työntekokin maittanee taas.

Olemalla itsellemme rehellisiä sekä armollisia tehdessämme työtä, jaksamme taatusti paremmin kuin ylisuorittavalla ”superihminen” otteella. Kun muistamme, että olemme inhimillisiä ihmisiä vikoinemme ja rajoitteinemme, sopivasti kuormittuen, sopivasti parhaamme tehden hyvällä omalla tunnolla toimien, voimme hyvällä mielellä vihellellä ja hymyillä työssä. Hyvä tuuli nimittäin tarttuu. Siis ain’ naurain työtäs tee.

Avatar
Pia Raukola

Johtava työterveyshoitaja