Terveys ei ole pelkästään sairauksien puuttumista

Terveys ei ole pelkästään sairauksien puuttumista

Joka päivä työssäni törmään ihmisiin, joilla suurimmalla osalla on etenkin ikääntymisen mukanaan tuomia kulumia, kolotuksia ja jomotuksia. Näissä ihmisissä on eroja, sillä osa heistä jää sairauksiensa ja oireidensa vangiksi, kun taas toiset ”mennä vipeltävät” niistä huolimatta.

Tietenkin on olemassa vakavia perussairauksia, jotka saavat iskiessään meidät täydellisesti pysähtymään, mutta esimerkiksi yleisimmissä tuki- ja liikuntaelinvaivoissa liike on kuitenkin lääkettä.

Tapasin lenkkipolulla lenkkeilijän, jolla oli todettu merkittäviä muutoksia kaularangassa. Tästä seurasi pitkä sairausloma, liikuntarajoitukset ja jatkossa mahdollisesti vaativa leikkaus. Tässä tilanteessa hän olisi voinut jämähtää sohvanpohjalle odottelemaan mitä tuleman pitää. Tämä ”sitkeä sissi” vaan tekee, touhuaa ja temmeltää. Hän hoitaa mieltään ja kroppaansa niillä liikuntamuodoilla joita ei varsinaisesti ole kielletty.

Miten helposti sitä keksiikään tekosyitä olla pistämättä sitä töppöstä kotikynnyksen ulkopuolelle. Milloin on liian kuuma, milloin kylmä, milloin sataa liikaa, milloin liian vähän. Kuitenkin kun sen kynnyksen ylittää, saa energiaa ja puhtia. Kun lenkiltä ja kylmässä vedessä käynnin jälkeen kotiutuu virkeänä, niin siinä huomaamatta ulkoiluttaa vielä matotkin illalla pihalle.

Ja elämähän ei ole pelkkää liikkumista. Myös ystäviä pitää muistaa tavata, ja olla läheisiin yhteydessä muutoinkin kun tekstiviestien tai skypen välityksellä. Pelkästään kropan hoitamisella ei vielä pitkälle pötkitä, myös mielen huolto on tärkeää.

Avatar
Hannele Hämäläinen

Työterveyshoitaja